«Тамақ биотехнологиясы» ғылыми-зерттеу зертханасы
"Тамақ биотехнологиясы" ғылыми-зерттеу зертханасының меңгерушісі, Ph.D. докторы, профессор
Алибеков Р.С.
"Тамақ биотехнологиясы" ғылыми-зерттеу зертханасының меңгерушісі, Ph.D. докторы, профессор
Шингисов А.У.
"Тамақ биотехнологиясы" ғылыми-зерттеу зертханаларының жетекші ғылыми қызметкері, техника ғылымдарының докторы, профессор
-
Уразбаева К.А.
"Тамақ биотехнологиясы" ғылыми-зерттеу зертханаларының жетекші ғылыми қызметкері, Ph.D. докторы, профессор
Муталиева Б.Ж.
"Тамақ биотехнологиясы" ғылыми-зерттеу зертханаларының жетекші ғылыми қызметкері, Ph.D. докторы, профессор
Әбләш Ә.Ә.
"Тамақ биотехнологиясы" ғылыми-зерттеу зертханаларының жоғары біліктілікті маманы, техника ғылымдарының магистрі
- әртүрлі салаларда қолдану үшін биологиялық белсенді агенттерді микро және нанокапсуляциялау жүйелерін әзірлеу.
- тамақ өнеркәсібінің дамуын қамтамасыз ету мақсатында қоспалар, ферменттер, ашытқылар, крахмал, майлар және т.б. өндірудің заманауи технологияларын әзірлеу.
- ауыл шаруашылығы өнімдерін жинау, бастапқы өңдеу технологиясын әзірлеу
- жаңа экологиялық таза және табиғи диеталық тамақ өнімдерін өндіру үшін жануарлар мен өсімдіктерден алынатын сапалық көрсеткіштер мен тағамдық қауіпсіздікті зерттеу
- қайталама сүт шикізатын өңдеудің кешенді технологиясын әзірлеу
- қайталама ет шикізатын өңдеудің кешенді технологиясын әзірлеу
Бағдарламаның ғылыми жетекшісі – Шыңғысов А.У.
Грант сомасы 41 млн теңгені құрайды.
2. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Ғылым комитетінің 2023-2024 жылдарға арналған ПТФ гранты. BR18574252 «Жануарлар мен өсімдік тектес ауыл шаруашылығы шикізатын қалдықсыз кешенді өңдеу».
Бағдарламаның ғылыми жетекшісі – Алибеков Р.С.
Грант сомасы 250 миллион теңгені құрайды.
3. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Ғылым комитетінің жас ғалымдарды ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық жобаларды гранттық қаржыландыруға арналған 2022-2024 жылдарға арналған гранттық жобасы АП13068387 «Инновациялық технологияларды өндіру технологиясын әзірлеу. пробиотиктер мен антиоксиданттар бар функционалды биоферменттелген сүт өнімдері»
Бағдарламаның ғылыми жетекшісі – Утебаева А.А.
Грант сомасы 44 миллион теңгені құрайды.
ынтымақтастығы «Тағам биотехнологиясы» ғылыми-зерттеу зертханасының
«Тағам биотехнологиясы» ғылыми-зерттеу зертханасы іргелі және қолданбалы зерттеулер саласында жетекші жоғары оқу орындарымен, ғылыми-зерттеу институттарымен, сондай-ақ Қазақстан Республикасының Шымкент және Түркістан облысының тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарымен тығыз ынтымақтастықта. Материалдық базаны жақсартуға, дамытуға және нығайтуға бағытталған жұмыстар жүргізілуде.
Халықаралық ынтымақтастық
«Азық-түлік биотехнологиясы» ғылыми-зерттеу зертханасы QS рейтингі бойынша Топ 200-ге кіретін жетекші университеттермен ынтымақтастықта:
- Гент университеті, Гент – Бельгия;
- Путра Малайзия университеті, Селангор – Малайзия;
- Падуа университеті, Падуа – Италия;
- Белфасттағы Queen's университеті - Ұлыбритания
- Латвия жаратылыстану ғылымдары және технологиялар университеті, Елгава – Латвия;
- Қазан ұлттық зерттеу технологиялық университеті, Қазан – Татарстан Республикасы, Ресей Федерациясы;
- Мәскеу мемлекеттік тамақ өндірісі университеті, Мәскеу;
- Еуропаның, Азияның және ТМД елдерінің басқа жетекші университеттері.
- Шыңғысов, Р.Әлібеков, В.Евлаш, С.Еркебаева, Е.Майлыбаева, Ө.Тастемірова. Жемістерді вакуумда кептіру кезінде ылғалдың булану қарқындылығын анықтау әдістемесін құру. Кәсіпорын технологияларының Шығыс-Еуропалық журналы, 2023, 1(11 (121)), 6–14 https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.273709 Scopus percentile (2022): Food Science 40
- Шыңғысов, Р.Әлібеков, В.Евлаш, С.Еркебаева, Е.Майлыбаева, Ө.Тастемірова. Жемістерді вакуумда кептіру кезінде ылғалдың диффузия коэффициентін анықтау әдістемесін құру. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2023, 3(11 (123)), 24–32, https://doi.org/ 10.15587/1729-4061.2023.282389 Scopus percentile (2022): Food Science 40
- Әлібеков, Р.С.; Мұстапа Камал, СМ; Таип, ФС; Сулайман, А.; Азимов, А.М.; Уразбаева, К.А. Субкритикалық суды экстракциялау арқылы Джекфрут тұқымдарынан фенолды қосылыстарды қалпына келтіру. Азық-түліктер 2023, 12, 3296. SCOPUS https://doi.org/10.3390/foods12173296
- Тастемірова, Р.Мұхтарханова, М.Алимарданова, Әлібеков, Р.С., А.Шыңғысов. Қалпына келтірілген түйе сүтіне вакуумды мұздату арқылы кептірудің әсері. Тамақтану ғылымы және технологиясы, Кампинас, 42, e61722, DOI: https://doi.org/10.1590/fst.61722 Scopus процентиль (2021): Food Science 56
- Алибеков, Р.С., Е.А.Габрилянц, А.А.Тебаева, З.Т.Нұрсейітова, З.К.Қонарбаева, Б.М.Хамитова. Табиғи қоспалармен нығайтылған сүзбе. Food Research, 2021, 5 (1-қосымша): 152 - 159 eISSN: 2550-2166, Rynnye Lyan Resources- Malaysia, Web of Science Q4, Scopus percentile (2021) Food Science 30
- VSSL Прасад Таллури, Ботагөз Муталиева, Алтынай Шарипова, Вамсеекришна Улаганатхан, Шри-Сантхи-Ланка, Сәуле Айдарова, Әлия Сүйгенбаева, Айым Тілеуова, L-Аспарагиназаны жеткізу жүйелері оның жанама әсерлерін азайтуға бағытталған, Ғылымдағы жетістіктері 32, Интерфакс 32, , 102915, ISSN 0001-8686, https://doi.org/10.1016/j.cis.2023.102915 . Scopus
- Тастемірова, У., Мұхтарханова, Р., Шингисов, А. және Евлаш, В. 2023. Қалпына келтірілген түйе сүтінен ашытылған сүт өнімінің сапа көрсеткіштеріне құрама сығындының әсерін анықтау. Шығыс-еуропалық кәсіпорын технологиялары журналы. 6, 11 (126) (2023 ж. желтоқсан), 51–58. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.294930 .
- Тілеуова, Қ., Шыңғысов, А. және Ветохин, С. 2024. Қазақстанда өсімдік сығындысымен байытылған сиыр және бие сүтінен біріктірілген йогурт өндіру технологиясын әзірлеу. Бүгінгі өсімдік ғылымы. 11, 2 (сәуір 2024). DOI: https://doi.org/10.14719/pst.3193 .
- Желеуова, Жазира С., Ұзақов, Ясин М., Шыңғысов, Әзірет У., Әлібеков, Равшанбек С., Хамитова, Барна М. e15028. Біріктірілген өсімдік сығындыларын пайдалана отырып, халал пісірілген ысталған сиыр еті мен күркетауық шұжықтарын әзірлеу. Тағамды өңдеу және сақтау журналы. J Food Process Conserv. 45. 1. 0145-8892. https://doi.org/10.1111/jfpp.15028 . SP - e15028. 2021.